Наше сорте

Прокупац

Прокупац је српска аутохтона сорта грожђа (Витис винифера) која се користи за прављење ружичастих и црвених вина.
Прокупац, звани и рскавац, каменичарка, црнка, нишевка, никодоминка је сорта стара око 1000 година. Постоје записи који указују на то да се ова сорта гајила у време Кнеза Лазара. У једној од повеља Кнегиње Милице из 1395. године у којој се потврђује да она поклања виноград манастиру Светог Пантелејмона на Светој гори стоји прво помињање словенског имена Прокупља, али и указивање да је тај крај богат виновом лозом што потврђују бројни записи путописаца који су се у то доба кретали путем од Цариграда ка Риму. Процењује се да је Топлички регион у то време имао око 5000 ха винограда, док је данас то свега 765 ха. Ипак, прокупац се из постојбине проширио у оближњу Жупу где га и данас има највише. Према историјским и археолошким изворима Жупа заузима значајно место у вековној традицији српског виноградарства и винарства већ више од 3000 година. У писаним документима први пут се помиње још 1196. у Студеничкој повељи, где стоји записано да је жупан Стефан Немања манастиру Студеници даровао виноградарска села у Жупи. Некада су и три највећа српска манастира Хиландар, Студеница и Жича, кроз читав средњи век имали своје винограде и подруме вина у Жупи. Славни српски кнез Лазар имао је у Жупи своје подруме у пољани Крушевица. Вино је у Жупи вековима било знак моћи, богатства, власти, али и извор опстанка.
Пили су га келтски ратници, римски легионари, византијски стратези, српски жупани и цареви, епископи и архиепископи, па чак и турски бегови.
Препоручена сорта за квалитетна вина. Вино је пријатног укуса и специфично за сорту. Производе се ружичаста вина као и вина отворене и затворене рубин – боје. Вино је цењено на домаћем тржишту, а као купажно налазило је пласман и на иностраном тржишту. Од осталих производа од ове сорте су познати вињак, лозовача и комовица.

Мерло (Merlot)

Мерлот или Мерло (франц. Merlot ) је врста црног грожђа тамноплаве боје. Има мала зрна са танком кожом, а укус има трагове боровнице и менте. Заједно са сортама каберне совињон, каберне франк, малбек и пти вердо, то је једна од основних сорти које се гаје у виноградарској области Бордоа на југозападу Француске. Године 2004. сорта мерло је гајена на 260.000 хектара у свету, са тенденцијом повећања. Препоручена сорта за врхунска и квалитетна вина. Вино је питко, хармонично, освежавајуће, са затвореном рубин – бојом и специфичним сортним укусом.

Совињон блан (Sauvignon blanc)

Совињон блан (франц. Sauvignon blanc) је сорта белог грожђа која потиче из околине Бордоа у Француској. Име је добило од француских речи сауваге, што значи „дивље“, због тога што његови корени сежу у југозападну Француску. Укус вина које се прави од овог грожђа је сув и освежавајућ, а подсећа на траву, зреле диње, маракују и смокве.
Гаји се у свим виноградарских регионима света, попут Француске, Чилеа, Канаде, Јужне Африке, Новог Зеланда и др. Совињон блан је први пут култивисан током XВИИИ века на југу Француске, да би у XИX био пренесен у Нови Свет, а пред крај ХХ века и на Нови Зеланд. Ово грожђе најбоље успева у медитеранским областима, а тамо где су лета жарка брже зри, што утиче на његову киселост. Препоручена сорта за врхунска вина. Вино је веома питко, освежавајуће, хармонично, финог мускатног укуса, зелено жуте боје.

Неопланта

Неопланта је сорта белог грожђа која води порекло из Срема у Србији. Настала је укрштањем аутохтоних сорти смедеревка и траминац. Гаји се на свега 5-6 хектара и касније зри. Има мирис који подсећа на мускат. Од неопланте се добија вино изразито слатког укуса са појачаним уделом алкохола. Препоручена сорта за врхунска вина и поправку мускатног укуса вину других сорти. Вино је питко, хармонично са мускатним укусом и подсећа на вино сорте траминац мирисави.

Семијон (franc. Sémillon)

Семијон (франц. Sémillon ) је сорта белог грожђа која највероватније потиче из Француске. Познат је још и као wyндруиф. Вино од овог грожђа је сладуњавог укуса. Цитрусне ароме уљаних текстура, лимета, мед, па све до неслућене сласти налик на мармеладу и путерастих тонова што се јављају одлежавањем, само су основни размак крајњих полова овог необичног вина. У зависности од региона из којег долази, температуре у којој се узгаја (поготово кад су оне ниже), ово грожђе даје и напитке травнатог или аспарагус укуса.
Највише се гаји у виноградарских регионима Француске, затим Аустралије, Јужне Африке и Чилеа. Семијон се гаји од XИX века, када је и први пут пренесен у Аустралију, где је веома популаран. Препоручена сорта за врхунска и квалитетна вина. Вино је веома питко, освежавајуће, хармонично, финог укуса, златно жуте боје.

Бела Тамјаника

винска краљица Србије

Тамјаника је стара питома врста винове лозе (грожђа). Има посебан укус и мирис (осећа се на неколико метара када је зрело), одакле и назив. Почиње да зри средином септембра, а на зрелим зрнима покожица пуца. Потпун укус и мирис (скоро надимљен) се могу осетити тек кад плод у потпуности узри и кад достигне пуну сласт, а то је негде средином октобра. Плод је тамно-љубичасте боје, зрна су скоро правилне лопте, величине 10-15 мм, а понекад чак и до 20.
Од овог грожђа се прави истоимено вино. Од плода тамјанике углавном се на тржишту могу наћи бела вина, али мало је познато да постоји и црна тамјаника.

Црна Тамјаника

винска краљица Србије

Црна Тамјаника је мускатна сорта грожђа која води порекло са јужног Балкана, да би се 1565 године почела спомињати и у Јузном Тиролу. Вина Црне Тамјанике могу бити полу сува или сува као и од сваке црне сорте грожђа могу се правити Црвена и Росе Вина. У Вину Црне Тамјанике поред мириса Ружа срећу се зачински и воћни мириси : босиљак, малине, јагоде… тако да се савршено слаже са чоколадним десертима као и са колачима од свежег воћа. Као суво вино перфектан је пратиоц јелима са рибом и меканим сиревима.

Погледајте наша вина

ПРОДАВНИЦА
Compare Products
No products were added to compare list
Return to Shop
Црна Тамјаника
0 customer review
Семиjон
0 customer review
Неопланта
0 customer review
Сoвињон блан
0 customer review
Бела тамјаника
0 customer review
Мерлот
0 customer review